woensdag 9 augustus 2017

Taxid Driver, Martin Scorsese, 1976.Drie posters van de film. Ik vind de middelste het mooiste. 
Op dezelfde dag dat we de Martin Scorsese Tentoonstelling in Eye bezochten, gingen we ook naar een voorstelling van de film Taxi Driver, van 1976. Een iconische film - maar wij hadden die nog nooit gezien.
Wel kenden we, zoals iedereen, de beroemde zin: 'You talking to me?'
Robert de Niro zelf is 40 jaar lang geconfronteerd geweest met mensen die die zin tegen hem moesten zeggen. Je zou er gek van worden...
Het script van de film is van Paul Schrader, en het was autobiografisch. Schrader was Vietnam-veteraan, net als Travis Bickle. De film heeft therapeutisch voor Schrader gewerkt. Gelukkig maar, want de figuur Travis Bickle was een behoorlijke engerd. 
V.l.n.r. Paul Schrader, Martin Scorsese en Robert de Niro.
Overigens verwachtte ik een heel ander soort film, ik weet niet waarom. Ik dacht dat Taxi Driver een gangsterfilm was, maar feitelijk was het een psychologisch drama. Wel met erg veel geweld. 
Bickle meldt zich bij een taxibedrijf om chauffeur te worden, omdat hij maar niet slapen kan. 
Dit is zijn antwoord als men bij de sollicitatie vraagt naar zijn 'driving record.'
Trevor wordt verliefd op Betsy, die meehelpt aan de campagne voor presidentskandidaat Palantino. 
Presidentskandidaat Palantino. 
Betsy gaat aanvankelijk met hem mee, maar Travis Bickle is zo geobsedeerd door seks, en zo van een ander milieu dan zij, dat hij niet voelt dat een pornofilm niets van Betsy is. Ze verlaat hem.
Betsy, die campagne voert voor Palantino. Travis wordt verliefd op haar. 
Dan verandert hij. Hoewel hij altijd al tegen 'de vuiligheid' in de stad is, gaat hij er nu iets aan doen. Hij koopt wapens en leert zichzelf snel te schieten. 
Op een avond zit een man bij hem in de auto, die hem laat zien waar zijn vrouw zit, die hij zal gaan vermoorden. Met gruwelijke details vertelt hij dit verhaal. 
Ze kijken naar een raam waar de vrouw achter danst.
Martin Scorsese viel hier eigenlijk in voor een acteur die aanvankelijk was gecast. 
Een andere avond krijgt hij een jong hoertje in de auto, die op de vlucht wil. Net op het nippertje haalt haar pooier haar weer uit de auto en gooit een verfrommeld bankbiljet naar Trevor. 
Hij gaat te rade bij The Wizzard, De Wijze, een collega-taxichauffeur. Ook hier weer een niet navolgbare dialoog! Peter Boyle speelt The Wizzard. 
Travis gaat verder met leren schieten, en ontmoet het meisje bij toeval nog een keer. 
'
Het hoertje, Iris. Jody Foster, 12 jaar. 
Dan neemt hij het besluit haar te gaan bevrijden. Hij maakt kennis met Sport (Harvey Keitel), haar pooier. Later dringt hij het gebouw binnen en vermoordt Sport, haar bewaker en nog een gangster. 
Links Sport, Harvey Keitel.
Scorsese met Keitel
Geweldig gesprek tussen die twee. Ook weer geïmproviseerd, dit keer door Keitel. Hij ging ervoor te rade bij een figuur uit het 'echte leven'. 
Iris denkt hier nog dat ze een gewone klant heeft. Maar Travis heeft heel andere doeleinden in zijn hoofd. 
Na de moorden denken we allemaal dat ook Travis dood is. Maar dat is niet zo. Hij leeft, en hij is een held geworden, omdat Iris nu weer veilig terug is bij haar ouders. 
Storyboard Taxi Driver. 
Cybill Shepherd (Betsy in de film), Scorsese, De Niro, Foster en Keitel ergens rond 2016. 
De Niro, Scorsese en Di Caprio, in voorbereiding voor de film Killers of the Flower Moon. Moet dit jaar uitkomen.
Trailer.
Een aardig weetje is nog, dat in het pand waar de moorden worden gepleegd - de laatste tien minuten van Taxi Driver zijn 'alleen maar' gewelddadig - het plafond moest worden uitgezaagd, zodat wij een blik van boven naar beneden kunnen krijgen op de aangerichte slachtpartij. Daarbij stortte het (leegstaande) pand zowat in. Toch kreeg Scorsese het ten slotte voor elkaar. Spielberg stond hem hier ter zijde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten