zondag 2 juli 2017

Les fils de la terre, Edouard Bergeon, 2012.

Beklemmende documentaire over boeren in Frankrijk. 
Per jaar schijnen zo'n 600 tot 800 boeren in Frankrijk een eind aan hun leven te maken. 
Filmer Edouard Bergeon maakte dit thuis mee, toen zijn vader, ook boer, (Christian Bergeon) een einde aan zijn leven maakte door het innemen van pesticiden. Christian werd maar 45 jaar, hij stierf in 1999. 
Familiegeschiedenis Bergeon
We zien Edouard aan het begin van de film met allemaal familiefoto's omringd, zich verdiepend in de geschiedenis van zijn familie. Want vader was niet de eerste die suicide pleegde. 
Edouard bekijkt de foto van zijn vader. Deze stortte zich op Edouars bed, nadat hij de pesticiden had geslikt.
Parallel aan het vertellen van zijn familiegeschiedenis, volgt Bergeon het leven van Sebastien Itard en zijn vader, die leven in de Midi-Pyrénées. 
Lot; departement in de regio Midi-Pyrénées
Cahors; arrondissement in Lot
Edouard Bergeon 
De hoofdpersoon in dat andere drama: de 40-jarige Sébastien Itard 

Dit is de vader van Sébastien
Het zware leven van de Itards  geeft aanleiding tot veel ruzie. Vader werkt mee in het bedrijf, omdat zoon het alleen niet redt. Maar vader kan het niet aanzien hoe de zoon het aanpakt, en bemoeit zich daarom met alles. Hij vindt zijn zoon lui en verpest door het leven in de stad. 
Zoon woont elders, hij heeft een vriendin die al drie kinderen uit een eerder huwelijk heeft, en nu zwanger is van hem. Hij wil (en zij wil dat ook  minder werken, maar dan komt helemaal alles op zijn vader aan. Diens huidige vriendin is allergisch voor de dieren. 
Er rust een grote schuld op het bedrijf, een half miljoen!
Samen aan het werk, maar zo kwaad op elkaar dat ze denken elkaars koppen in te zullen slaan. 
Halverwege de film doet Sébastien een zelfmoordpoging. Zijn dochtertje is dan al geboren. Hij maakt voortdurend ruzie met zijn vriendin.
Hij wordt gelukkig op tijd gevonden. Hij gaat naar een psychiatrisch ziekenhuis.
Bergeon aan het werk
Dit is de kleine Edouard op de tractor
En hier samen met zijn vader. Toen die zelfmoord pleegde was Edouard 13. Een gruwelijke gedachte. 
Het is een wonder dat de film nog redelijk goed afloopt. De boerderij wordt niet verkocht, maar Sébastien heeft zich verenigd met andere boeren. Samen proberen ze de melk rechtstreeks aan de consument te verkopen. Zo zouden ze er 72 cent voor kunnen krijgen, in plaats van 20 cent. 
Nogmaals de filmer 
Dit krantenartikel over zelfmoord onder boeren is te vinden op de site Solidariteit in de Auvergne. Samenwerking tussen boeren leidt gelukkig vaker tot een oplossing. 
Vader en zoon tezamen. Ze kunnen weer samenwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten