dinsdag 20 juni 2017

Relatos Salvajes, Damián Szifrón, 2014


We hebben genoten van deze Argentijnse film! Het is horror en komedie in één, leuker kan het niet. 
Het zijn zes korte films, allemaal rond het thema: 'hoe iets uit de hand kan lopen'; of 'wraak'. 
Dit is ook een prachtig verhaal, al loopt dit minder leuk af: hoe een huisbewaarder opdraait voor het ongeluk van een rijkeluiszoontje.
De leukste vond ik de film over de twee mannen, die over een prachtige weg rijden, en elkaar dwars gaan zitten. Het begint simpel doordat een krikkemikkige auto de snelle auto achter hem niet wil laten passeren. De 'snelle jongen' scheldt de 'krikkemik' uit als hij voorbij raast. Helaas voor hem, krijgt de snelle met zijn splinternieuwe wagen een lekke band, hulp is ver weg, en de plaaggeest komt hem achterop. 
Hier zijn ze heel lief tegen elkaar, buiten de opnames om. 
Dan begint een spel van elkaar pesten dat volledig uit de hand loopt, en eindigt met de dood van allebei. 
Het landschap is prachtig!
Ik weet het, het is gruwelijk: toch moet je lachen, als je de twee verkoolde lijken in de auto ziet, en de hulpdienst zich afvraagt of hier wellicht sprake was van een crime passionel...




We hebben ook erg moeten lachen om het verhaal van de man die in het restaurant gedood werd door de kokkin. De man deugde niet, dat was zeker, maar hem vermoorden... Met rattengif, dat in een koektrommel naast de olijfolie in de keukenkast stond. De zoon van de vader werd ook met een gerust geweten doodgemaakt, 'het kwaad diende met wortel en tak te worden uitgeroeid.' 


Ik schoot in de lach toen ik de kokkin op de foto van de hele cast terugzag met haar mes....
Het eerste verhaal ging over ene Pasternak. Wonderlijk genoeg kenden alle passagiers in het vliegtuig deze man. Allemaal vonden ze hem een waardeloos prul. Maar hoe bestond het dat ze hem allemaal kenden? Natuurlijk: de wraak van Pasternak. Hij had het vliegtuig gekaapt, het slot was dat hij het vliegtuig boven de tuin van zijn ouders liet neerstorten.


Señor Bombito, de man aan wiens geduld een einde komt....
Ook grappig was het verhaal van 'de man met de taart', wiens auto werd weggesleept omdat hij fout geparkeerd stond. Hij eiste excuses, smartengeld en terugbetaling van zijn taxi-kosten, omdat de streep op het trottoir niet zichtbaar geweest was. 
Er volgen tal van verwikkelingen, hij verliest vrouw en kind want zij wil scheiden. zijn auto wordt nog een keer weggesleept. Dan komt zijn wraak: hij laat het kantoor van de wegsleepdienst exploderen (Mister Bombito) . Vanwege zijn redelijke eisen aan de gemeente wordt hij vereerd in de kranten, zijn vrouw komt bij hem terug, alles is koek en ei. 
Mauricio, de vader die zijn zoon probeert vrij te kopen. 
Het slotverhaal is het verhaal van een huwelijksfeest. De vrouw ontdekt dat haar man met een van de gasten vreemd is gegaan. Haar wraak is weer verschrikkelijk, ze bedriegt haar man met de kok, haar trouwjapon komt onder het bloed, de taart wordt vermorzeld op de grond... Maar uiteindelijk vallen de twee - die nu elkaars gelijke zijn - elkaar in de armen. 




Damián Szifrón (geb. 1975), Argentijns regisseur, schreef voor deze film ook het scenario.
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten