dinsdag 18 april 2017

Little Dieter needs to fly - Werner Herzog, 1997.

Documentaire Werner Herzog, 1997.
Voorafgaande aan de film Rescue Dawn maakte Werner Herzog de documentaire Little Dieter needs to fly, in 1997. Wat hij in Rescue Dawn als een fictief verhaal neerzette, werd in Little Dieter een documentaire, met afwisselend commentaar van Herzog en Dengler zelf.
Ik heb de films in de verkeerde volgorde gezien, kun je zeggen. Er was vrijwel niets nieuws ná Rescue Dawn, want alles wat gezegd werd in de docu, had ik al begrepen uit de speelfilm.
Toch is het interessant nog even op te sommen:
Dieter Dengler, geboren in het Zwarte Woud, zag als jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens een bombardement een vliegenier over zijn ouderlijk huis vliegen. De man en de jongen keken elkaar zelfs aan, en op dat moment zei het kind tegen zichzelf: 'Litte Dieter needs to fly.'
Hij had al een bijzondere opvoeding gehad: zijn vader was omgekomen aan het Oostfront, en zijn moeder had hem (daardoor?) geleerd hoe hij moest overleven in de natuur. Zo wist hij precies welke voedingsmiddelen bewaard en meegenomen moesten worden.
Ook liet hij zien, hoe hij na zijn terugkeer in de maatschappij een paar dwangmatige behoeftes had overgehouden aan zijn avontuur: hij moest altijd controleren dat de deuren weer open konden; ook had hij altijd heel veel voedsel in huis, idioot veel rijst e.d. zelfs onder zijn huis verborgen.
Toen hij, destijds in 1966, in gevangenschap terecht gekomen was, keek hij meteen van zijn bewakers af hoe hij vuur moest maken. Dat is ook mooi te zien in beide films.
Hij is opgeleid tot automonteur en tot 'gunsmith', voordat hij kon gaan vliegen: vaardigheden die hem goed van pas kwamen toen hij met een spijker de handboeien wist los te peuteren.

Dengler is inmiddels overleden: hij kreeg de ziekte ALS, en schoot zich in 2001 vóór een kerk een kogel door het hoofd.
Bruce Henderson schreef een non-fictie boek over hem met de titel: Hero Found:
Ondertitel: The greatest POW Escape of the Vietnam War. (POW: Prisoner of War). 2010. Het werd een bestseller. 
Onder deze link HISTORY-NET zijn de belangrijkste feiten nog eens terug te lezen. 
Op deze poster is Dengler te zien te midden van Laotianen. Hij keerde samen met Herzog terug naar de rimboe. Zelfs de tocht door de jungle werd weer na-gedaan. 
Dit moet wel in Duitsland zijn, Denglers geboorteland. 
Een heel mooi einde van de documentaire: na zijn ontsnapping uit gevangenschap werd Dengler testpiloot. Hij bleef vliegen het mooiste vinden dat er bestond. Dit, zijn werkterrein, met onafzienbare rijen vliegtuigen, maakte hem dan ook zielsgelukkig. 

Graf. 

Hier laat hij zien hoe je vuur kunt maken met bamboestengels. 
Dit is een mooi detail: de man in het midden (Dieter, die het verhaal vertelt) zwaait met een stuk parachute. Daardoor 'staat' er: S.O.S. het was toeval dat de overvliegende piloot doorhad dat er hier iets aan de hand was, en terugkeerde. 
In Rescue Dawn zwaait hij met een groen blad. 
 Dieter in 1966. 
Tekening van het kamp. 
Hij woog nog maar zo'n 44 kilo.
Trailer
Een opmerking nog over de muziek: er worden stukken met boventonen gezongen. (Tuvanen)
Dit gebeurt onder andere als de napalm-bombardementen getoond worden. Heel bevreemdend. 
En indrukwekkend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten