dinsdag 4 april 2017

George Soros, Staatsvijand nummer één - Trouw, 4 april 2017.

György Soros, geboren 1930.
Ik had nog nooit van George Soros gehoord, en vond het artikel over hem in de Trouw van vandaag zo interessant, dat ik eens wat meer ging zoeken naar deze man.
Trouw is zeer lovend over de man, die ooit van zichzelf zei: 'Ik heb een groot aantal toegewijde vijanden.' - Daarover straks meer.
Trouw vertelt dat Soros, filantroop en liberaal, voor de Hongaarse premier Viktor Orbán staatsvijand nummer één is. Hij wil diens universiteit, de Central European University (CEU) sluiten. Tot woede van de Hongaren, die dit weekend de straat opgingen. 
Duizenden betogen in Boedapest voor Soros-Universiteit. NOS, zondag 2 april 2017, foto NOS.
Geörgy Soros werd 86 jaar geleden als György Schwärtz in Hongarije geboren. Zijn ouders waren beiden Joods, Zijn vader liet vanwege de nazi-vervolging zijn naam in 1936 veranderen in Soros. György werd als christelijk petekind bij een niet-joodse ambtenaar ondergebracht.

Soros gebruikt veel van zijn geld - hij staat op nummer 23 van de ranglijst van rijkste mensen ter wereld - om goede doelen te steunen. Hij heeft de Open Society Foundation opgericht, die mensenrechtenorganisaties als het Hongaarse Helsinki Comité en de Hongaarse Vereniging voor Burgervrijheden ondersteunt. Ook heeft hij de Central European University opgericht.
  
Afbeeldingen van het hoofdgebouw van de universiteit in Boedapest.
Viktor Orbán, premier Hongarije.
Soros is gewend aan haat en aan uitsluiting. In 1947 ontvluchtte hij Hongarije, eerst naar Engeland, later naar Amerika. Daar groeide hij uit tot een van 's werelds rijkste magnaten. Zij enorme winsten besteedt hij ruimhartig aan doelen die hem na aan het hart liggen: de OSF steunt organisaties op het gebied van onderwijs, mensenrechten en gezondheid. De anti-communistische oppositie steunde hij in de jaren tachtig, studenten uit die kringen kregen beurzen. Tegenwoordig ondersteunt hij bijvoorbeeld Roma-integratie, homorechten, en de liberale aanpak van drugsproblemen.
Ad Broere, anti-Soros
Helaas heeft hij heel wat vijanden, zoals ik zelf ook op internet kon vaststellen. De bovenstaande Ad Broere is er één van. Broere vindt het verdacht hoe Soros destijds aan zijn geld kon komen, hij moet met de nazi's hebben samengewerkt. Broere schrijft er dit over (het gaat over de vooroorlogs tijd, toen zijn vader zijn zoon wilde redden): 
Citaat:
Door omkoping van een regeringsambtenaar kocht hij met vervalste papieren bescherming voor zijn zoon George. Deze papieren verklaarden dat George zijn veertienjarige christelijke pleegzoon was. Aan deze overlevingsstrategie kleefde een hoge prijs. Terwijl honderdduizenden Joden werden afgevoerd naar de concentratiekampen, hielp George zijn zogenaamde pleegvader op zijn van bovenaf opgelegde missie met de opsporing en inbeslagname van de eigendommen van de afgevoerde Joden.
In een zestig minuten durend interview met Steve Kroft (CBS) erkende George Soros de juistheid van deze gang van zaken. Hij gaf in hetzelfde interview ook aan, dat hij geen spijt had van wat hij toen had gedaan:
Kroft: Geen schuldgevoel?
Soros: Nee.
Kroft: En bijvoorbeeld de gedachte; ‘Ik ben Joods en zie die mensen worden afgevoerd. Ik zou ook een van hen kunnen zijn.’ Niets van dat alles?
Soros: Ja, vanzelfsprekend zou ik…, had ik een van hen kunnen zijn en had ik degene kunnen zijn van wie alles was afgenomen. Maar er was bij wat ik toen deed niets van wat ik niet had moeten, want het was… ja, eigenlijk, op een merkwaardige manier, net zoiets als met de financiële markten – als ik er niet zou zijn geweest en als ik het niet had gedaan dan zou een ander het hebben gedaan. En het was zo, dat of ik er nu wel of niet was, ik was niet meer dan een toeschouwer, die zag dat de bezittingen in beslag werden genomen. Ik had er zelf geen rol in, het werd voor mijn ogen gedaan. Dus nee, ik heb geen schuldgevoel.

Einde citaat.
Obama en Soros.
De site YesImright beweert dat Obama bezig is met de hulp van Soros Trump te wippen, en van Amerika een socialistische staat zonder grenzen te maken. Obama zou een marionet in handen van Soros zijn die een wereldplan zou hebben.
De site Curiales noemt Soros levensgevaarlijk, hij zou 'een spoor van vernielingen'achter zich laten. Ze beschuldigen hem van een complot dat hij vele economieën wil verwoesten door middel van valuta-speculatie.  
Wat mij betreft: ik houd het bij wat Trouw beweert. Ik vond de man inspirerend, en de vele 'toegewijde vijanden' doen mij te veel denken aan de haat die er in veel tijden tegen Joden is geweest. Vanwege hun rijkdom, en vanwege hun hoogstaande morele principes.
De belangrijkste reden dat Orbán zo'n hekel aan Soros heeft, is dat Soros het vluchtelingenbeleid van Orbán afkeurt. Soros bepleit een gezamenlijke Europees asielbeleid, en gaf een kwart miljard dollar in 2015 om vluchtelingen te helpen. Volgens Orbán doet Soros dat met opzet om het continent Europa kapot te maken.
Orbán voelde zich na de verkiezing van Trump gerechtvaardigd om Soros aan te pakken, omdat hij in Trump een bondgenoot voelde. Regelrecht verbieden heeft hij nog niet gedaan, maar hij maakt het de organisaties van Soros kanp lastig.

Er is nu een wet die een regelrecht gevaar vormt voor Soros' Central European University, maar helaas voor Orbán blijft de steun die hij verwachtte van Trump uit. 'De Verenigde Staten geloven dat een sterke maatschappelijke samenleving, onafhankelijk van staatscontrole of regeringsbemoeienis, noodzakelijk is om een democratie te laten bloeien. Zelfs als die organisaties met buitenlands geld worden ondersteund. 

En over het sluiten van de universiteit: De VS verzetten zich tegen iedere poging om het functioneren en de onafhankelijkheid van de universiteit aan te tasten', aldus opnieuw de Amerikaanse ambassade in Boedapest.
Interview met Soros in Davos, januari 2017. 
Als ik het goed zie, zijn de tegenstanders bang voor de 'linkse sympathieën' van Soros. 
Het is misschien nog interessant om naar zijn eigen website te kijken, George Soros. Daar is ook een lijst met boeken en essays van zijn handen te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten