woensdag 22 februari 2017

Silence, Martin Scorsese, 2016.

Deze film is recent, hij draait nu onder andere in Eye. Ik lees, dat Martin Scorsese er 25 jaar over gedaan heeft om de film te maken. De film is gebaseerd op het boek van Shusaku Endo, met dezelfde titel, uit 1966. 
Martin Scorsese; zie ook o.a. mijn blog over zijn film Shutter Island. En die over Goodfellas.
Poster
Hier Scorsese met de hoofdrolspeler, de Jezuïet Sebastião Rodrigues, gespeeld door Andrew Garfield.
En dit is Adam Driver, die de andere (jonge) Jezuïet speelt, Francisco Garupe. Beiden gaan in de 17e eeuw naar Japan om het lot te onderzoeken van Father Ferreira, gespeeld door Liam Neeson.
Schilderij van El Greco, portret van Jezus Christus. Komt een aantal malen in de film voor.
De film behandelt de lotgevallen van de zogenaamde Kakure Kirishitan, de 'Hidden Christians' in het Japan van de 17e eeuw. Het ging destijds om de Shimabara opstand van 1637-1638, die deels politiek (te hoge belastingdruk op boeren en vissers) deels om godsdienstige vraagstukken ging.
In deze film wordt de onderdrukking van de christenen getoond, door de shogun. Die was afschuwelijk, en veelomvattend. Het grootste deel van de film laat de verschrikkingen zien.
De film begint met beelden van deze man, (naar later blijkt, Jezuïet Father Ferreira) die toe moet zien hoe christenen gemarteld worden bij heetwaterbronnen. Liam Neeson.
In Portugal verliest men het contact met Father Ferreira, en twee jonge Jezuïeten besluiten hem achterna te reizen om hem te vinden, en de missie in Japan voort te zetten.
Dit zijn de twee jonge priesters.
Adam Driver en Andrew Garfield.
Boven en onder: de verborgen christenen.

Één van de mannen uit het dorp is een verrader. Maar ook eentje die berouw toont. Helaas blijft hij keer op keer verraden. De priester blijft vergeven (tijdens de biecht), hoezeer hij ook weet dat hij weer bedrogen uit zal komen. Op de kleine foto: de vertolker van deze Kichijro, Yosuke Kubozuka.

Nog eens: Kichijiro.
Dit is de persoon die de christenen onderdrukt, de shogun. Gespeeld door Issey Ogato.
Een van de Japanse leiders van de christenen.
Hier zien we hoe de leiders van de kerk gemarteld en vermoord worden.

Hier spiegelt Father Rodrigues zich in het water, en ziet de beeltenis van Christus. Hij denkt dat hij hallucineert, en lacht.
Japanse christin

Hoewel ik de film eerlijk gezegd wat vervelend vond door de lange keten van vervolgingen en moorden, werd hij naar het einde toe toch interessant. Dat kwam vooral door de shogun, de slimme vervolger, die hierboven (in pak) uitlegt waarom hij de christenen vervolgt. Japan zou een moeras zijn, waarin het christendom niet kon wortelen. En in plaats van de laatste christenen uit te moorden, veranderde hij hun priesters liever in een soort 'hulptroepen' van de boeddhisten, die konden bepalen welke boeken, versierselen, een christelijke oorsprong hadden. Het boeddhisme was Japan-eigen. Father Ferreira had voor deze weg gekozen, was boeddhist geworden, in plaats van zich te laten vermoorden. Ook Vader Rodrigues volgt die weg.
Hier in gesprek met Rodrigues.
Ik had nog niet eerder gehoord van de Japanse schrijver, Shusaku Endo. Hij wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Hij leefde van 1923 tot 1996. 
Shusaku Endo. Schreef een aantal mooie romans, die wereldberoemd werden. Hij vond een leermeester in Graham Greene, met wie hij verwant is. Endo was christen.
Het boek is opnieuw uitgebracht in vertaling.
Rodrigues wordt opgebracht. Prachtig is hoe Christus de stilte doorbreekt. Juist als Rodrigues denkt dat hij van God en alles verlaten is, en hij geen andere weg meer ziet dan dat hij zijn geloof zal gaan verloochenen, troost de stem van Christus hem.  Hij is steeds bij hem geweest.
Rodrigues krijgt een vrouw toegewezen, en sterft officieel veel later als boeddhist. Maar met een kruisje in de hand.
Nieuwe Engelse uitgave, met een voorwoord van Scorsese.
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten