maandag 6 februari 2017

O.J.: Made in America, Ezra Edelman, 2016. Deel 3.

Deel drie van deze spannende documentaire-reeks.
Witte Ford Bronco. In zo'n auto vluchtte O.J. met zijn vriend aan het stuur. Hij werd achtervolgd door politiehelikopters en - auto's, Hij had gedreigd met zelfmoord. Pas na uren kwam hij in het donker tevoorschijn uit de auto. Honderden mensen waren op de been om hem te zien en te steunen. De live-beelden waren ook in Nederland te zien op de televisie.
Onder en boven: Mark Furman; boven in de jaren 90, onder in 2008. Furman was een geweldige rechercheur. Hij merkte op, dat er bloed op de wagen van O.J. zat, en dat de bestuurder gewond moest zijn aan zijn linkerkant. Dat klopte later met de wond die O.J. aan zijn linkerhand had. Furman vond ook een tweede handschoen in de buurt van de eerste (die bij het lijk lag). Maar de advocaat van O.J. wist Furman verdacht te maken vanwege diens reputatie tijdens de Watts-rellen, toen hij het over  'niggers' had. Er werd daarom beweerd dat Furman de handschoen er zelf neergelegd zou hebben...
Hij ontkende niets. Maar het was natuurlijk erg dat zijn oordeel op deze manier van elke waarde werd ontdaan.
Denise Brown, zus Nicole. Toen ze hoorde dat haar zus dood was, schreeuwde zij meteen dat ze wist dat  O.J. de moordenaar was.
Marcia Clark, openbaar aanklager, boven in 1994, onder in 2011 

Kato Kaelin, buurman. Vertelde dat er een lawaai was geweest bij de Simpsons of er een aardbeving was. 
Gil Garcetti, openbaar aanklager; noemde alle bewijsmateriaal tegen O.J. 'overstelpend.'
Ron Shipp, vriend O.J. Shipp is meteen overtuigd van schuld OJ. Hij wil geen rol in zijn verdediging spelen.
O.J. werd meteen na de moord opgepakt, maar hij werd niet echt goed bevraagd over wat hij de dag van de moord (12 juni 1994) precies gedaan had. Hij werd ook meteen weer vrijgelaten!
Robert Shapiro, verdediging.  Hij gold als een 'fixer.' Was ook advocaat voor Hertz.
Shapiro toen. 
Bizar genoeg komt O.J. zelfs naar een wake voor Nicole!
O.J. heeft beloofd dat hij zich zal overgeven aan de politie. Om 11 uur op 17 juni 1994 is een persconferentie belegd. 
Maar Simpson komt niet opdagen. Hij geldt nu officieel als  voortvluchtig.
Links Robert Kardashian, vriend en verdediger van OJ. Neemt hem in bescherming, heeft een brief van O.J. waarin hij met zelfmoord lijkt te dreigen.
Al Cowlings, rechts. Vriend van O.J,  ook football-player.
Vooral bekend vanwege de urenlange achtervolging OJ door helicopters en politiewagens in de witte Ford Bronco. Al zat aan het stuur. Hij werd later aangeklaagd voor het helpen van een voortvluchtige. 
Bij Simpson's huis sloeg Jason Simpson hem. 
Jason Simpson, naast hem zijn zus. Verder oma en moeder. 
Johny Cochran, 2001, verdediger.
Real Life: Top, from left: F. Lee Bailey, Johnnie Cochran Jr. and Robert Shapiro. 
On Screen: Bottom from left: Nathan Lane as F. Lee Bailey, Courtney B. Vance as Johnnie Cochran, John Travolta as Robert Shapiro

De geschiedenis is ook in een boek terecht gekomen, The Run of his life, van Jeffrey Toobin (1997). Dit boek werd in 2015 tot een serie verfilmd, The people v. O.J. Simpson
Hier zien we de hoofdpersonen van de rechtszaak. 
Dit is een krantenbericht van 1966, van de zogenaamde Deadwyler case; advocaat Cochran maakte hier naam mee. Zwarte vrouw is op weg naar ziekenhuis met weeën, man wordt zomaar neergeschoten.
Christopher Darden, toegevoegd aan openbare aanklagers. Darden had in de gaten, dat er iets raars aan het gebeuren was. De rechtszaak leek niet meer om de moord te gaan, maar om de verhouding tussen zwarten en witten in Los Angeles. Hij waarschuwde hiervoor ('Als je tegen zwarte juryleden het woord 'nigger' gebruikt, kunnen ze niet normaal reageren.') Hoewel hij een punt had, werd hij juist aangevallen, omdat hij de zwarten niet serieus genoeg zou nemen.
De achtervolging van O.J. door Los Angeles wordt wel eens zijn 'laatste rush' genoemd. Het was een gekkenhuis. Het idiootste vond ik, dat mensen hem toejuichten, als een held! In de auto zei O.J.: 'What are all these niggers doing in Brentwood.'

De voorbereiding van de rechtszaak nam veel tijd in beslag: waar moest de zaak gehouden worden, welke juryleden zouden onpartijdig kunnen zijn. 
Het vreselijke feit deed zich voor, dat de juryleden beïnvloed werden. Zij mochten vooraf het huis van Simpson bekijken. Alle foto's daar aan de muur, - van successen van O.J., of van feestjes, allemaal voornamelijk met witten! - waren vervangen door foto's en / of schilderijen met zwarten!
Was de jury 'onpartijdig'?
Alle juryleden waren afkomstig van lagere economische klassen. Dit werd in de hand gewerkt door de eis dat ze zes maanden beschikbaar moesten zijn. Er was sprake van 'een omgekeerd darwinisme' oftewel: slecht materiaal. Zij bekeken de zaak raciaal, terwijl dat nooit een rol had gespeeld in het leven van  O.J.  75% van de jury was ervan overtuigd dat zo'n football-player onschuldig moest zijn. Marcia Clark was volgens hen een trut.  
De rechtszaak zou in het centrum van L.A. worden gehouden. Daar demonstreerden zwarten: 'Free O.J.' -  'I just know he's innocent,' zei een zwarte vrouw.

Gil Garcetti (aanklager) noemde het bewijs tegen O.J. 'overstelpend.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten