zaterdag 4 februari 2017

O.J.: Made in America, Ezra Edelman, 2016 - deel 2.

Ezra Edelman, de maker van deze serie documentaires. 7½ uur had hij nodig om goed in beeld te brengen wat hij wilde. Het resultaat is geweldig!
In 1979 ging O.J. weg bij het football. Terug in L.A. ging hij wonen in de rijke, witte wijk Brentwood waar  veel sterren woonden. Er kwamen daar geen inbraken voor, geen geweld. Als zwarte bewoner was hij daar een uitzondering. 
Een van de tien duurste 'properties'  in Brentwood.
Op 3 janauri 1979 werd Eula Mae Love gedood op haar gazon, omdat ze een kleine gasrekening niet betaald had.
Hier werd Eula gedood voor het oog van haar kinderen. Ze gooide een mes naar de twee agenten, die  kwamen met een achterstallige betaling van enkele dollars. Ze schoten haar onmiddellijk dood. 
Eula Mae Love, 1939-1979.
De LAPD (politie) doet het af als een incident. Ze gaan voorbij aan het feit dat Eula een wanhopige vrouw was.
Leider bij de politie is op dat moment Daryl Frances Gates; hij blijft achter zijn agenten staan.
Daryl Gates, politiechef in LA van 1978 tot 1992.
O.J. heeft de status van beroemdheid, en trekt zich niets aan het lot van andere zwarten. Een dominee getuigt dat hij wel naar de kerk ging, maar voor zijn argument dat hij ook wel eens dankbaar mocht zijn omdat hij het zoveel beter had dan anderen, stond O.J. totaal niet open. Hij bleef zijn ogen sluiten voor het lot van andere zwarten. Hij paste helemaal in de witte wereld, die gescheiden was van de zwarte. 
Hij kende wel vernederingen, hij identificeerde zich met Coalhouse Walker, uit de roman Ragtime. 
Coalhouse Walker; ik ken dit verhaal verder niet, weet dus niet precies waarmee O.J. zich hier identificeert.
O.J.'s huwelijk met Marguerite ging kapot door zijn drukke leven. Hij stopte de dood van zijn kind weg. Hij scheidde van zijn vrouw en ging een huwelijk aan met Nicole Brown. Het was een grootse trouwerij, Hij was trots op haar, ze leken het ideale stel.
Onder en boven: trouwerij 
Ze gingen wonen op Rockingham Avenue, no. 360.
Hun woning. Hier zou Nicole later vermoord worden. Het huis is inmiddels platgegooid, niemand wilde er nog wonen.
O.J. zette zijn roem om in welstand. Hij werkte nog steeds als sport-commentator en als businessman. Hij had veel zakenvrienden, o.a. de CEO van Hertz. 
Hij wordt een 'Einstein genoemd in 'streetsmart', was magnetisch. Maar hij leed ook aan grootheidswaan. Zo dacht hij wel Paramount te kunnen gaan leiden. 

De zwarte mensen hadden totaal geen respect voor de politie. men waarschuwde voor hen (de LAPD). Er waren bendeoorlogen. De politie beantwoordde die met veel huiszoekingen, arrestaties, harde optredens en vernederingen. Ze noemden dit 'Operation Hammer.'
Beeld van Operatie Hammer. 'Hammer' suggereert: er steeds maar bovenop slaan. Het was vooral gericht tegen de bende-oorlogen.
In de film wordt als voorbeeld genoemd een huis op de hoek van 39th Street en Dalton Street. De hele inboedel daar werd kort en klein geslagen, de vrouw des huizes geschopt. Men was op zoek naar drugs. Gates zat hier weer achter. 
Simpson hield zich weer alleen met zichzelf bezig, trainingskampen, imago, en het verslaan van Marcus Allen. Ondanks het feit dat O.J. versleten knieën had, versloeg hij Marcus bij het hardlopen.
Marcus Allen, een leukere uitgave van O.J. Simpson. Hij geldt als O.J. opvolger in het football. Hier  in gesprek met O.J. 
O.J. ging ook golfen. Hij kon daar niks van, en loste dat op door vals te spelen. Een weggeraakte bal vond hij later terug op de tee. Hij toverde ze uit zijn broek te voorschijn, Vals spelen wordt niet geduld bij golfen, een caddy ging voortaan met hem mee om hem te controleren.
O.J. als gemankeerde golfspeler.
Zijn witte medespelers lieten hem altijd 'get away with it'. Hij werd getolereerd. Robin Greer, een vriendin van Nicole, meende dat 'O'J's integrity was not perfect.' Nicole werd gek van zijn affaires met andere vrouwen.  
Robin Greer, vriendin van Nicole Simpson.
Joe Bell's commentaar op het overspel van O.J.: 'You break the laws of God.'
Op 1 januari 1989 komt er bij 112 een telefoontje binnen van een gillende vrouw. Ze zou zijn geslagen door haar man. 
Het gaat om O.J. Als de politie bij zijn huis aankomt, valt eerst Nicole een agent in de armen. Daarna verschijnt O.J. Hij wordt onder arrest geplaatst, maar ontsnapt in zijn bentley.
De volgende dag vertelt hij het gebeurde tijdens een football-wedstrijd aan een politievriend. Er zijn foto's van Nicole in handen van de politie, waarop te zien is dat ze gehavend is door klappen.
Afdruk op haar voorhoofd
O.J. heeft losse handje. Hij is zo tekeer gegaan, omdat Nicole hun zoontje naast een homo had gezet met de Kerst.  de volgende dag, foto's Nicole, losse handjes OJ. Omdat zoontje naast homo op foto zat. met de Kerst.
O.J. wordt niet gepakt. Hij hangt smoesjes op over Nicole en zijn huwelijk met haar, ook zij zou slaan. Er is officieel wel een zoektocht naar hem, maar hij blijft voortvluchtig, Er lijkt duidelijk sprake van een voorkeursbehandeling. 
Rodney King.
Vlak daarna doet zich de affaire Rodney King voor. Rodney King was een taxi-chauffeur, die uit zijn auto werd getrokken en bruut in elkaar geslagen door 3 agenten. Er werd gezegd door de politie dat dit geweld nodig was, omdat er verdenking was van drugs en te hard rijden. Bovendien was de nekklem verboden, waardoor deze vorm van geweld nodig was. 
Een toevallige voorbijganger filmde het gebeuren. Het werd wereldwijd bekeken.
Ziehier de twee minuten durende film van de kloppartij.
Dertien dagen later werd er een moord gepleegd op Latasha Harlin's. 
Latasha ging met portemonnee in de hand iets kopen. Ze kreeg ruzie met de verkoopster, de Koreaanse Soon Ja Du. Die pakte een pistool en schoot Latasha in het achterhoofd. 
Latasha Harlin's, 15 jaar.
 
Soon Ja Du, Koreaanse kruidenierster, die Latasha doodde.
Zij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar, en een taakstraf.
Er breken protesten uit, Rechter Joyce Ann Karlin moet weg.
Tegen  Roy Firestone van Sports Look, vertelt O.J.: wat er op Oudejaarsavond gebeurde was helemaal niet zo erg.
Roy Firestone, van Sports Look. Op de hand van O.J.
Greer vermoedde gewelddadigheden, maar die 'waren altijd Nicoles schuld.'
Wanneer durfde Nicole weg van haar mishandelende man? De liefde was over. O.J. wilde altijd zijn huwelijk redden. Maar hij had duidelijk moeilijkheden. De dominee van het gezin erkent, dat niemand zijn handen wilde branden aan 'domestic violence.' Nicole ontkende het slaan achteraf altijd. De moeilijkheid was, dat O.J. kostwinner was, voor haar, voor haar ouders, en voor haar zussen.
Hij wilde de baas zijn over zijn 'trofee', Nicole. En hij was duidelijk bang om zijn imago te verliezen.

Toch komt het tot een zaak, en O.J. krijgt een taakstraf. Die houdt deels in....:  een golftournooi organiseren voor het bedrijfsleven! En hier had hij zich lekker ingewerkt met een flinke kring van vriendjes.
Ten slotte is er al meer dan 8 keer sprake geweest van huiselijk geweld. Berisping is onderhand duidelijk te weinig. Toch wordt de zaak steeds niet goed behandeld. Een vriend van Nicole denkt dat O.J. haar zal vermoorden.
De zaak diende 29 april 1992, Zoey Tur, journaliste, doet verslag.
Zoey Tur, voorheen Bob Tur.
De agenten die Rodney King mishandelenden werden alle vier onschuldig bevonden. 'Fuck niggers,' hoort zij, uit deze uitspraak.
De dominee zegt: er is geen gerechtigheid voor zwarten, dat doet pijn.
Maar jonge mensen pikken het niet meer. Zij gaan de straat op! Gates had zijn post verlaten. De politie weet niet wat te doen, er ontstaat een chaos. Blanken worden nu in elkaar geslagen. De politie doet niks, terwijl een chauffeur wordt gemolesteerd. Een pompstation wordt in brand gestoken. Wat doen jullie nu, politie?!
Het is de enige manier voor zwarten om de aandacht te krijgen. Mensen drommen samen voor het politiebureau.
De volgende foto's geven beelden van de zes dagen durende rellen.
25 oktober 1993.
Opnieuw een bandopname van een telefoontje van Nicole Simpson met 1 1 2.
Haar leven lijkt veranderd. Ze heeft intussen vrienden ingeschakeld, ze wilde een ander huis. Haar zus, Tanya Brown, vertelt dat Nicole het goed deed als gescheiden vrouw. Ze wilde een carrière als fotografe gaan maken.
Tanya Brown 
Keith Zlomsovitch met Nicole en haar kinderen.
Aan een vriend, Keith Zlomsovitch, vertelt Nicole alles wat er gebeurd is, ook op schrift. WE zien daar beelden van. Er was sprake van 'omgekeerde slavermij,'  tussen O.J. en haar, oordeelt hij. O.J. bespioneerde haar met infiltranten in haar vriendenkring. Hij zelf had een nieuwe vriendin, Paula. Toch was hij excessief jaloers, en woedend omdat Nicole met Keith omging. Hij betrapt hen zelfs in HAAR huis, terwijl ze 'romantisch' met elkaar zijn.
Later krijgt Nicole een affaire met Marcus Allen. De enige bij wie ze zich veilig voelt.
In de rechtszaak zal Allen ontkennen dat hij een verhouding met Nicole heeft gehad.

Het blijft even een knipperlichtrelatie tussen Nicole en O.J.  Zij wil heel graag haar gezin weer terug..

We keren terug naar het telefoontje van 25-10-1993.
Inmiddels is Nicole echt vrij van O.J. Hij voelt dat, en geraakt in een neerwaaartse spiraal. Zij wil tonen dat ze vrij is.
Hij is in haar huis ingebroken. Je hoort hoe ze rilt van angst, terwijl de hulpdienst haar aan de lijn houdt. De dienst heeft het druk.
Even later horen we O.J. schelden. Het is of er een ander is dan de aimabele persoon die we tot nu toe kennen.
Verschrikkelijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten