woensdag 4 januari 2017

Sour grapes, Jerry Rothwell en Reuben Atlas, 2016.

Poster
Werkelijk spannend gemaakte documentaire over 'de grootste wijnfraude ooit',  gepleegd door de Indonesische Rudy Kurniawan, rond 2000. Uitgezonden in de Kerstvakantie.
Diverse opnamen van deze bedrieger, op veilingen, bij de duurste diners. Soms met dezelfde standaardgrapjes. Hij imponeert iedereen doordat hij maar opkoopt en opkoopt. Én hij heeft werkelijk een heel goede neus voor wijn.

Kurniawan deed elke wijnkenner versteld staan van zijn kennis, en van zijn geld. Hij kocht voor enorme bedragen op aan wijnen op veilingen. En verkocht die later natuurlijk met heel veel winst door. Desalniettemin bleef hij met enorme schulden zitten.
De klad kwam pas in zijn business, toen de wijnmaker Laurent Ponsot (Bourgognewijnen) ontdekte dat er wijnen van hem in omloop waren die helemaal nooit door hem gemaakt waren. Er werd een privé-detective ingeschakeld door Bill Koch, een hele grote wijnbelegger. 
Wijnkelder Bill Koch
 
Bill Koch, gedupeerde wijnbelegger
Op één van de etiketten was zelfs een spelfout met pen hersteld...

Kurniawans antecedenten werden uitgeplozen door een privé-detective in Indonesië, ingeschakeld door Koch. Er kwam onder andere uit dat een oom van Kurniawan ooit een grote soms gelds verduisterd had. Kurniawans naam was vals, waarschijnlijk was zijn broer en zelfs zijn hele familie betrokken bij de oplichting.  Allemaal onder valse namen,
Toen de FBI Kurniawan opzocht op zijn huisadres in Amerika vonden ze flessen, kurken en etiketten, die er allemaal duidelijk op wezen dat de 'big spender' zelf aan het knoeien was geweest. 
Etiketten los weken...
Deze Magnumfles (links) kwam zogenaamd uit in een jaar dat de Magnum nog niet eens bestond.
Stapels etiketten, oud gemaakte kurken.
De fraude bleek ook uit de rechtszaak: Kurniawan kon zo goed proeven, dat hij in staat was van goedkope wijnen nieuwe 'oude', 'bijzondere' merken te maken. 
Hij werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. 
Het erge is wel, dat men vermoedt dat er nog zo'n tienduizend flessen van hem zich ophouden in dure kelders; nooit ontmaskerd. De beleggingsmarkt voor wijn - die op reputatie drijft - is eigenlijk wat verpest. 
Jef Levy, Hollywood regisseur, pocht over dure wijnen
Het meest was ik onder de indruk van wijnmaker Laurent Ponsot: een eerlijke wijnmaker, wie het om zijn goede product te doen is, niet om het geld. 
Laurent Ponsot
Laurent Ponsot, maker Bourgognewijnen, confronteerde Kurniawan met zijn bevindingen. Door hem kwam de zaak aan het rollen. 
Zie het artikel in Follow the money.
Regisseurs Jerry Rothwell en Reuben Atlas
Trailer documentaire
En dit gebeurde er met Kurniawans wijntjes....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten