dinsdag 17 januari 2017

Eva Hesse, Tracing the rope - Marcie Begleiter, 2016.

Poster
Aam het begin van de zondagavond zendt de televisie dikwijls de prachtigste documentaires uit. Deze hier was in de serie Close Up, en ging over de Duits-Amerikaanse kunstenaar Eva Hesse. 
Eva Hesse.
Eva was een kind van Joodse ouders, geboren in 1936. Ze overleefde de nazikampen, maar verloor veel familie. Haar moeder pleegde in 1946 zelfmoord, wat Eva's leven natuurlijk tekende.
Ze trouwde met Thomas Doyle, een beeldhouwer. Ik geef hier een voorbeeld van één van zijn werken. Hij werkte vaak met hout of brons:
Werk van Thomas Doyle. 
Het echtpaar Doyle-Hesse
Still uit de film over Eva.
Eva's leven was bewogen. Ze had lange tijd last van het gevoel zelf niets waard te zijn als kunstenaar. Ze viel wat weg tegen haar man, dat lag ook aan de maatschappij van toen, die de kunst nog vooral als een mannenzaak zag.
Eva schilderde en tekende vooral in die tijd. Hier een voorbeeld van haar werk toen.
Wat nu volgt, zijn de werken van Eva, nadat ze haar zelfvertrouwen gevonden had. 


Aan dat gevoel van minderwaardigheid is gelukkig een einde gekomen. Hoewel ze aanvankelijk voor haar gevoel dus wat prutste, veranderde dat toen ze begon met het werken met touw. 
Daar kwamen allerlei andere materialen bij. Ze besefte dat ze eigenlijk ook beeldhouwer was, maar dan met vele andere materialen dan haar man gebruikte.
Het huwelijk hield geen stand. Eva had groot succes. 


  

Haar haar ging eraf, toen ze meer en meer zichzelf werd. 
Helaas kreeg ze een hersentumor, tot twee keer toe. Al in 1970 overleed ze, 34 jaar oud.
Documentairemaakster Marcie Begleiter

Trailer.
Ik heb Eva hier opgenomen in mijn blog omdat ik haar werken prachtig vind! Daarom ook juist vooral foto's van haar werk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten