zaterdag 8 oktober 2016

Goodfellas, Martin Scorsese, 1990.

V.l.n.r.: Ray Liotta (Henry Hill), Robert de Niro (Jimmy Conway) en Joe Pesci als Tommy de Vito
Een geweldige, én zeer gewelddadige film, uit 1990. Maar ook grappig, en interessant, en soms verrassend gefilmd. Hij wordt gerekend tot de beste films aller tijden. De bekende recensent Roger Ebert (inmiddels overleden) stelde de film boven die andere grote misdaadfilm, The Godfather. 'Cultureel, historisch en esthetisch belangrijk,' zoals ik ergens op internet las.

De film is gemaakt naar een boek, getiteld Wise Guy, van de journalist Nicholas Pileggi. Dat boek behandelt het leven van de gangster Henry Hill. Hill is de belangrijkste verteller in de film.
Boek waarop de film is gebaseerd.
Nog een uitgave, met foto's van de film.
De schrijver van het boek, Nicolas Pileggi.

Dit is Henry Hill in de film; vertolkt door Ray Liotta
De echte Henry Hill. Hij overleed in 2012 aan kanker.
Dit is de gangster Paul Vario. Hij was de baas van het spul. Hij verbood Henry in drugs te handelen.
In de film heet hij Paul (Paulie) Cicero, en wordt gespeeld door Paul Sorvino.
Een belangrijk onderdeel is de zogenaamde Lufthansa Heist, een geweldige grote roofoverval op Lufthansa, in 1978. Miljoenen aan geld en juwelen werden buitgemaakt.
De spectaculaire roofoverval werd nog wel meer te boek gesteld en verfilmd; zie hier.
We volgen Henry Mill van 1955 tot 1980 in zijn leven. Als kind wilde hij al gangster worden. Hij begon als een manusje-van-alles, een gofer (boodschappenjongen). Met geweld heeft hij geen moeite. Hij werkt zich gemakkelijk op in de maffia-wereld, en wordt ook snel rijk. Hij trouwt met een Joods meisje, maar houdt er ook nog een vriendin op na.
Henry met zijn vrouw, Karen; Lorraine Bracco
En dit is zijn vriendin; ze werkt mee in de drugshandel met Henry.
De wereld binnen zijn maffia-clan is redelijk overzichtelijk, moorden worden niet al te snel gepleegd. Toch komt daar verandering in, ene Tommy is psychopaat en doodt heel snel.
Henry doet mee aan de beruchte Lufthansa Heist. Daarna worden er veel mensen vermoord. De aanstichter, Jimmy Burke (alias Jimmy the Gent; vertolkt door Robert de Niro) wordt steeds zenuwachtiger, omdat de roof zoveel publiciteit heeft gekregen.
Ook het leven van Henry wordt bedreigd. Maar hij doet wat een echte maffioso nooit mag doen: hij verklikt iedereen. Zo weet hij te ontkomen.
Dit is de Lucchese-(maffia)-familie. Er waren er wel meer: de Colombo-familie, de Bonanno's, de Gambino's. Deze namen worden in de film niet genoemd. In de werkelijkheid speelden ze de hoofdrol. Henry Hill hoorde bij de Luccheses; zij golden als een zeer vreedzame familie (tot het moment dat dat veranderde.) 
Dertig jaar na dato werden er nog gangsters opgepakt voor de Lufthansa-Heist. Ook dit figuur, Vincent Asaro. Hij werd vrijgesproken.  Ik dacht niet dat hij in deze film voorkwam. 
Dit is Jimmy Burke; in de film heet hij Jimmy Conway. Vertolkt door De Niro. Men zegt, dat De Niro Burke van alles vroeg om hem zo goed mogelijk te kunnen vertolken. Burke werd wel gevangen genomen.
Bij zijn arrestatie in 1980. Hij overleed in de gevangenis in 1996. Burke maakte geen deel uit van de Lucchese-familie, omdat hij Ier was. Dat is ook de reden dat de film Goodfellas heet: alleen familieleden kunnen lid zijn, en opklimmen in de hiërarchie. 

Jimmy, vertolkt door Robert de Niro.
Hier naast elkaar: de echte Tommy de Simone, en zijn vertolker, Joe Pesci. Deze Tommy was een gevaarlijke psychopaat. In de film moordt hij er ook op los.
Hier de kern van de Goodfellas, aangevuld met Martin Scorsese. 
Interessant was, dat deze mensen alleen in hun eigen kringen verkeerden. Huwelijk, geboorte, feesten: allemaal ons-kent-ons feesten. 
Kenmerkende foto: het macho-gelach van de heren. Voor mij totaal onecht, maar het verbond ze duidelijk wel. 
Spannend stukje: Funny how? Like I am a clown? I amuse you? 
Dit keer loopt het goed af, maar een paar andere keren niet. 
De moeder hier is in werkelijkheid de moeder van Scorsese. 


Hier nog eens de twee Jimmy's. Deze Jimmy vervulde de belangrijkste rol in de grote Lufthansa-overval. Hij had heel veel moorden op zijn geweten. Hij doodde zonder scrupules.
Interessant is nog te weten, dat de film al improviserend is gemaakt: de mannen probeerden het een en ander. Dat werd genoteerd door Scorsese, de beste citaten werden in de film opgenomen.
Trailer
Er zit heel leuke muziek onder: nummers die ik zelf in die tijd erg leuk vond! Deels te horen bij de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten