zondag 4 september 2016

Modeste en de suikerrietplantages worden van de kaart geveegd - Erik van Zwam, Trouw, 1 september.

Modeste is een lintdorp langs de westkant van de Mississippi. Achter de huizen liggen enorme suikerrietplantages. Aan de overkant van de rivier strekt zich over zo'n 130 km het grootste petrochemische complex ter wereld uit, tussen Baton Rouge en New Orleans.


Modeste heet nu Donaldsville, naar de grootste stad aan de overkant. De mensen in Modeste wonen armelijk, maar zijn tevreden met hun bestaan (suikerrietverbouw). Ze worden bedreigd door de oprukkende chemische industrie. 

Suikerriet oogsten in de slaventijd

Onder zweepslagen

Tot ruïne vervallen suikerfabriek.

Tegenwoordig machinaal oogsten.


Maar ook hieraan gaat een einde komen, de velden worden opgekocht door de petrochemische industrie, suiker komt veel goedkoper uit Mexico.
Maar het werk op de suikerrietplantages, waar veel zwarte mensen werk vonden, loopt op zijn einde. De grond wordt opgekocht door de petrochemische industrie, Shell en BASF. Ook Modeste gaat verdwijnen. 
De mensen zitten daar niet op te wachten. Ze verliezen hun huisjes en hun werk. De stank van de bedrijven is enorm. Sommige bedrijven nemen een bufferzone ten opzichte van de bewoners in acht, maar vele doen dat ook niet. Ook het lawaai is verschrikkelijk, er zijn mensen die dag en nacht met de radio aan leven, omdat dat nog iets verhult van de herrie. 
De olieprijs is gedaald van boven de $ 100,-- per vat in 2014 tot iets meer dan $ 40,--. Zodoende worden er veel investeringen geschrapt, wat zeker 10.000 banen kost. 
Ceo's van bedrijven doen alsof ze voorzien in werkgelegenheid, maar in werkelijkheid zal het meeste werk gedaan worden door computers.
Het gaat hier meest om de  'linear alpha olefins'-fabrieken. Alpha olefins zijn bouwstoffen die in tal van producten gebruikt worden, zoals plastics, make up en wasmiddelen. 
Dit stukje aarde is zo aantrekkelijk omdat de Mississippi toegang geeft tot de hele wereld, enorme hoeveelheden koelwater levert, en omdat er goede spoorwegverbindingen en pijpleidingen liggen naar de rest van het land. Verder zijn er enorme belastingvoordelen. 
De mensen vinden hun positie - geen werk, geen goede behuizing, de stank, de herrie - een rassenkwestie. Zij voelen zich door de industrie niet serieus genomen. 

Een ceo, die het mooi kan uitleggen.



Linear alpha olefins wereldconsumptie, het meeste komt voor rekening van Noord-Amerika.




Nustar

Een aantal fraaie plaatjes van die 'wel doende' bedrijven: Shell Geismar, Nustar, BASF, NUSTAR en andere. 
ONDER DEZE LINK gaat een indrukwekkende website schuil over het onderwerp in dit blog. Ik citeer hieruit:  
Cancer Alley is an 85 mile stretch of over 200 petrochemical facilities beginning in Baton Rouge (25.4% poverty) stretching past New Orleans (27.3% poverty) and towards the coast. Though comprising just 1/3 of the state’s population, 80% of Louisiana’s African-American residents live within three miles of a hazardous industrial zoned facility.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten