maandag 20 juli 2015

Flammen og Citronen, 2008, Ole Christian Madsen

Hoes
Een spannende film, interessant door de documentaire-beelden van Denemarken tijdens de Wereldoorlog die erin gemonteerd zaten. Vooraf verscheen de mededeling dat de film 'losjes gebaseerd' was op waar gebeurde feiten.
De titel verwijst naar de twee helden van de film: Flammen is de 23-jarige man Bent, die Flammen genoemd wordt vanwege zijn rode haardos.
Flammen, gespeeld door  Thure Lindhardt.
En dit is Citroen. Hij heette eigenlijk Jörgen, en dankte zijn naam aan het feit dat hij ooit een Citroën-garage had gesaboteerd.
De werkelijke verzetsstrijders: Bent Faurschou Holid en Jörgen Haagen Smith
De twee mannen die voortdurend samenwerken en opereren binnen een grotere verzetsgroep liquideren foute Denen, en op een gegeven moment, ook Duitsers. Dat doden maakt de film ook erg spannend. Hun opdracht plaatst hen voor allerlei dilemma's. Zo stelt zich de vraag, wie hun eigenlijke opdrachtgever nu is: is dat het overkoepelende Deense verzet, of zijn dat de Engelsen?
Ook moet Flammen iemand doden met wie hij per sé niet mag spreken; de man zou een te grote spirituele invloed hebben. Flammen spreekt toch met hem, hij zwicht en doodt hem niet.
Toch lijkt hij alles wat er door deze Gilbert tegen hem gezegd is, zich ter harte te nemen. Hij verhardt in zijn strijd.
Het lukte mij niet om bij te houden wie welke rol speelde. Wie speelde een dubbelrol? Wie kon je wel, wie niet vertrouwen? Was Gilbert nou een man van het verzet, of een nazi?
Een ander dilemma: Flammen wordt verliefd op een vrouw, Ketty.
Ketty, gespeeld door Stine Stengade
Je weet als kijker net zo min als Flammen of zij te vertrouwen is. Toch gaan ze op haar woorden af. Er komen onschuldige mensen (ook een kind) door om het leven. Pas tegen het einde van de film kennen we de hele waarheid: Ketty is de geliefde van de nazi Hoffmann.
De nazi Hoffmann
Velen van de verzetsgroep komen om. Onze twee hoofdrolspelers worden natuurlijk vanwege al die liquidaties ook gezocht. Ook zij sterven.
Nog een keer Flammen en Citronen. Citronen verliest vrouw en kind, dat wil zeggen zij neemt een ander.
 


 

Dit is de scene met Gilbert; deze liquidatie mislukt.
Citroen is altijd bezweet, omdat hij steeds pilletjes nodig heeft om wakker te blijven. En vanwege de spanning natuurlijk. 
Trailer 
Ole Christian Madsen, 1966 - ; regisseur.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten