zaterdag 4 juli 2015

Capote, Bennett Miller, 2005

Hoes
Weer een prachtfilm voor Canvas, met vijf rode sterretjes in de VPRO-gids. Die sterren golden vooral Philip Seymour Hoffmann, die de hoofdrol (die van de schrijver Truman Capote) vertolkte.
De film was indrukwekkend door het verhaal, en vooral door de manier waarop Hoffmann Capote vertolkte.
Capote zelf 
Het verhaal is aangrijpend genoeg: er heeft een vier-voudige moord plaatsgevonden op een boerderij in Kansas. De schrijver Truman Capote, die uitgeschreven is over zijn eigen leven, wil onderzoek plegen naar deze moord, om er een non-fictieroman over te schrijven. Hij gaat naar de plaats van het misdrijf, samen met zijn buurmeisje/vriendin Lee Harper.
Capote met zijn vriendin Lee Harper. Na In cold Blood en het succes van háár Killing a Mockingbird bekoelde de vriendschap.
Hij interviewt tal van mensen, en ontwikkelt een vriendschap met een van de moordenaars.
Vriendschap met moordenaar Perry Smith: misschien wel oprecht, maar op zijn minst dubbel.
 

De twee moordenaars vlak voor de ophanging. 
De man die te veel in talkshows verscheen en op zijn minst twee briljante romans schreef..
De vraag blijft hoe oprecht die vriendschap is. Op zijn minst is die dubbelzinnig, omdat Capote de informatie over de moorden nodig heeft voor zijn boek. Duidelijk blijkt dat één van de mannen, Perry, wel doorheeft dat hij gebruikt wordt. Ook Capotes partner wijst hem daarop. Capote  is dan ook zeker niet helemaal oprecht, en zorgt er bijvoorbeeld wel voor, dat de laatste vraag van de misdadigers naar wéér een andere advocaat met 'nee' beantwoord wordt. De twee mannen worden opgehangen.
Het hele verhaal van de viervoudige moord komt in dit verhaal min of meer zijdelings voor. De boekverfilming (het boek en de film beide onder de titel: In cold blood) komt vanavond op Canvas.
In cold blood was, naast Breakfast at Tiffany, een geweldige bestseller voor Capote.
Hier een stukje film van Capote zelf.
Hoffmann zette Capote neer als de homoseksueel, die hij openlijk was. Hij had een hoge, lispelende stem, ik was erg onder de indruk van Hoffmanns vertolking. Hij won er vele prijzen mee, onder andere een Oscar.
Hoffmann met Oscar
Trailer van Capote
Truman Capote schreef na In Cold Blood nooit meer iets van enige betekenis. Hij stierf in 1984, verslaafd aan alcohol en drugs.

1 opmerking:

  1. Nauwelijks een week na het zien van deze film, kwam Harper Lee uit met een nieuw boek: Go, set a watchman. Een vergeten manuscript, opgepoetst en zo veel jaar na dato uitgegeven: 14 juli 2015.

    BeantwoordenVerwijderen