zondag 28 december 2014

Poetins Weeskinderen, Sarah McCarty, 2012.

In zijn soort een geweldige documentaire! Nog te bekijken op DE VPRO-SITE.
Vóór alle ellende met Poetin en de Krim en Oekraïne, werden wezen door rijke Amerikanen geadopteerd. Poetin zette die stroom kinderen stop toen er een stop kwam op handel met Rusland. Dan zou hij het westen, in casu Amerika, ook wel krijgen.
Maar in deze film is dat nog niet zo ver.
De film gaat over de familie Diaz uit Wisconsin, die al een dochter van zichzelf hebben. Zij willen graag een gezin met vier kinderen, en besluiten op een dag drie  (!) weeskinderen tegelijk aan te nemen. Het wordt een tweeling, twee jongetjes, en het meisje Sasha.
We zien de ouders naar Rusland reizen en de kinderen ophalen.
Sasha. Had misschien het voordeel, dat ze door een vaste oppaster was opgevoed in het weeshuis.
De tweeling is een vrijgevochten stel rot jochies, die nooit luisteren en alleen maar ongehoorzaam zijn. Sasha heeft een bevroren glimlach op haar gezicht, zegt dat ze nooit huilt, en dat iedereen moet denken dat ze gelukkig is.
De titel in het Engels is The Darak matter of Love. Behalve het emigratie- en aanpassingsverhaal binnen het Amerikaanse gezin worden er beelden getoond van wetenschappelijk onderzoek naar hechting. Zal dat hier wel, of niet gaan lukken?
De familie Diaz wordt stevig begeleid door een aantal deskundigen, die middels video-opnamen goed duidelijk kunnen maken wat er gebeurt in hun opvoedingssituaties.
We beginnen heel pessimistisch, de familie zelf ook: ze hebben al haast spijt van hun beslissing. De vader geeft de moeder de schuld van de moeilijke situatie, hij is doodop van de hele dag alert te moeten zijn, de biologische dochter dringt zich tussen de ouders in, het verwachte kindergeluk blijft uit, de kinderen schelden er in het Russisch op los..
Toch ontwikkelt alles zich ten goede. Sasha begint het echt fijn te vinden, ze kan ook huilen, en vindt haar moeder echt leuk. De jongetjes zeggen aanvankelijk de vreselijkste dingen in het Russisch, maar het worden langzamerhand keurige, leuke mannekes.
Moederdag
 
 
Pa Diaz 
Je ziet aan de gezichten dat het okay is!
Maakster Sarah McCarty.
 
Trailer
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten