zondag 28 december 2014

Hemelbestormers, Geertjan Lassche, 2014

We keken deze documentaire van Geertjan Lassche bij de EO op 26 december jongstleden.
De documentaire gaat over een groep bergbeklimmers, die de Cho Oyu (8201 meter) in Nepal willen beklimmen. De Engelse titel luidt Killer Slope.
Maker Geertjan Lassche was embedded, en filmde vooral de dilemma's waarvoor het team kwam te staan. Zéér onthullend! 'Egocentrisme levert ook iets op' staat in het artikel in Vrij Nederland van 15 november jongstleden.
Dat zal dan wel, het maakte voor mij de hoofdrolspelers in deze bergbeklimmersgroep er niet sympathieker op.
Uiteraard hadden wij onze eigen mening:
Wilco van Rooyen, beroepsavonturier (volgens de EO)
Bart van der Berkmortel, die andere onsympathieke kwast.
Vooral deze Wilco en zijn maatje Bart vonden dat ze de kans moesten grijpen als ze konden om de top te bereiken. Met achterlating van Hugo van 24, die alleen in een van de kampen terechtgekomen was. De rest van de groep vond eigenlijk dat de leiding (waaronder deze Wilco) Hugo niet aan zijn lot had mogen overlaten. Maar keihard gingen die twee die alleen verder gingen hiertegenin. En dan te bedenken dat iedereen zo'n € 13.000,-- betaald had om van het team deel te mogen! Terecht werd gezegd dat dit geen teamwork was.
Nee, wij hier thuis waren er verontwaardigd over. Alleen een wat oudere man vertolkte de gevoelens van de groep overigens kalm en waardig aan de twee 'leiders'. De rest mopperde wel voor de camera, maar zei niets in hun gezicht. Of ze voelden zich gewoon afgetroefd, kan ook.
Op een gegeven moment zeiden de twee 'haantjes' ook, dat ze 'niets te maken hadden'  met wat de sherpa's eigenlijk vonden. Zij wilden dóór, terwijl het hele kamp 2 verwoest was door een lawine: lapjes oranje stof, in plaats van tenten. Beheerst zei de sherpa dat hij ermee stopte, er waren te veel tekenen dat het niet goed was door te gaan. Ha! Net goed, dat die vervelende mannetjes nu gewoon een grens gesteld was, en geen keus meer hadden!
Kortom: ik kon me lekker opwinden over dit egocentrisme, en tegelijk genieten van een mooie film. Die bergbeklimmers zijn een volkje apart, huilen als ze naar huis moeten, die top moet en zal gehaald worden...
Hier volgen nog wat beelden uit de film. Tot 2020 is hij nog te zien op Uitzending Gemist.







 

 
Maker Geertjan Lassche
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten