zaterdag 6 december 2014

Million dollar baby, Clint Eastwood, 2004.

Poster
Zeer hoog de hemel in geprezen film van Clint Eastwood, met naast hem Morgan Freeman en Hillary Swank in de hoofdrollen.
Maggie Fitzgerald, serveerster, leert boksen bij Frankie Dunn (Eastwood). Dit gebeurt op voorspraak van die andere oud-bokser, Scrap (Morgan Freeman, die wél ziet dat Maggie talent heeft.
Het duurt wel even voordat Frankie zin heeft om Maggie te trainen. Zij zet door met zichzelf te trainen, totdat hij zwicht en haar gaat helpen.
Ze noemt hem van meet af aan 'Boss'. Hij haar 'Girly".
Lucia Rijker, Nederlandse. Vertolkt in de film de boks-ster die Maggie geheel buiten de regels én buiten het spel een (uiteindelijke) doodklap geeft. Zij heeft tevens Hillary Swank opgeleid voor deze rol. Dat heeft ze goed gedaan, want Maggie bokst uitstekend!  
De twee oud-boksers kijken toe. 
Maggie met gebroken neus. Frankie als verzorger helpt haar. 
Hij maakt zich ernstig zorgen bij het zien van The Blue Bear, de wereldkampioene. Zij (Rijker) is ex-prostituée en keihard. Vecht gemeen.  
Frankie heeft haar geleerd zichzelf altijd te beschermen.  
Eastwood schuwt het niet zichzelf als oud neer te zetten. 
Frankie leest gedichten in het Iers (Gaelic). Het publiek noemt Maggie Mo Cuishle. De betekenis onthult Frankie haar vlak voor haar dood: Het betekent iets als klop van mijn hart (niet 'mijn bloed', wat Frankie zegt. Mijn allerliefste, dat klopt weer wel. Hoewel er geen sprake is van een romance, is er wel een bijzondere vorm van liefde en vooral tederheid tussen de boks-ster en de oude man (die vergeefs brieven stuurt naar zijn dochter, die niets met hem te maken wil hebben.)
Scrap
Danger, een andere bezoeker van de sport-boksschool
Verzorgen 
Wat moet hij doen, nu zij in zo'n verschrikkelijke toestand is geraakt? 
Hij zoekt raad bij de priester die hij goed kent. Maar volgt zijn eigen weg. 
Als hij geen einde aan haar leven maakt, probeert ze het zelf. 
Trailer
 
Morgan Freeman als Scrap verteller van het leven van Frankie. Vertolkt dezelfde rol als die welke hij had in de Shawshank Redemption. Hier met de Oscar die hij kreeg voor deze film. Clintwood en Swank kregen er ook ieder één.
Eastwood aan het werk.
Het was een mooie film, waarvan ik het einde gelukkig niet kende. Er zaten hier en daar wat te romantische elementen in, te mooi gemaakte bestanddelen. Misschien moet ik zeggen: Hollywood- clichés. Toch was het als geheel een spannende, verrassende film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten