maandag 28 juli 2014

North by Northwest, Alfred Hitchcock, 1959.

 

Hoes
Zeer veel geprezen film van 'the master of suspense' Alfred Hitcock, uit 1959. Kon mij anno 2014 nog maar matig boeien. Ik denk dat je de film vooral historisch moet beoordelen. Cary Grant was in die jaren een schoonheid, en maakte vier keer een film met Hithcock. De mysterieuze blondine werd gespeeld door Eve Marie Saint, ik geloof dat het een ontdekking was.
De titel van de film is een anomalie, (tegenstrijdigheid), en slaat op het absurde, verwarrende plot, waarin niemand is die hij lijkt te zijn. Er is geen scherp omlijnde richting N-NW op een kompas, een onwaarschijnlijke richting.  In Hamlet komt een citaat voor: I am but mad north-north-west: when the wind is southerly. De held legt ook een traject af in N-Nw- richting. 

Trailer, op de bekende manier ingeleid door Alfred Hitchcock.
Er komen een paar beroemde scenes in voor: die waarin Cary Grant belaagd wordt door een vliegtuigje in een woestijnachtig landschap (waar middenin een bushalte staat??). De ander is de klimpartij op de stenen hoofden van de Amerikaanse presidenten. Ook de veiling-scene is beroemd.
Het verhaaltje is verwarrend, maar dat is ook de bedoeling. Verder nogal langdradig. Sorry, Hitchcock-fans. ;-)
Cary Grant
Hij wordt gezocht voor moord.
Deugt ze, of deugt ze niet?
Schiet ze hem nou dood?!
Hangend aan de rots met presidentiële hoofden. 
Happy ending?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten