vrijdag 27 juni 2014

The Social Network - David Fincher 2010.

Hoes, met een beroemd geworden citaat uit de film.
Film over het ontstaan van Facebook door maker Mark Zuckerberg. De hoofdrol wordt uitstekend vertolkt door Jesse Eisenberg. Een nerd met heel veel verstand.
Jesse Eisenberg
De film is heel meeslepend gemaakt, ondanks het tamelijk 'saaie'  onderwerp - het gaat vooral om allerlei juridische zaken. De vaart zit er flink in, en de cast is ook dusdanig dat je geniet van alles wat er gebeurt.
De film beweert, dat Zuckerberg met zijn schepping toegang wilde hebben tot studentendisputen. Zuckerberg ontkent dat. Ook dat hij opnieuw toenadering zoekt tot zijn vriendin Erica die een rol speelt in het begin schijnt onwaar te zijn.
Opnieuw werd ik weer heel wat wijzer van DE RECENSIE VAN THE GUARDIAN:  Andrew Clark beweert hier niet meer en niet minder, dat dit EEN verhaal is over het ontstaan van Facebook, niet HET verhaal. Hij is van mening dat Zuckerberg alleen maar heel onsympathiek wordt neergezet - hij probeert al het geld dat Facebook oplevert voor zichzelf te houden. Daarbij suggereert het woord 'docudrama' dat het allemaal op waarheid gebaseerd is. Clark heeft veel informatie van mensen die direct betrokken waren bij de beginperiode van Facebook, en volgens hen is een hoop verzonnen. Het feit ook dat Zuckerberg niet aan de film heeft willen meewerken, plus het feit dat de makers zelf daar helemaal niet zo rouwig om waren, bewijst vermoedelijk ook eigenlijk dat de filmers maar liever hun gang gingen dan waarheidsgetrouw wilden zijn. Als het om een serieuze documentaire gaat, zoekt een maker de waarheid, en laat verschillende standpunten aan het licht komen, aldus Clark.
Of, in diens eigen woorden: It's in a deeply blurred territory mixing fact, rumour, speculation, insinuation and an inventive "filling-in" of detail in a big-screen portrayal of living, breathing individuals.
Met die kanttekening erbij is het echter toch een heel leuke, snelle film. Vooral Eisenberg is ijzersterk. Gewoon niet alles geloven, en genieten...
Er is moeilijk vat op Zuckerberg te krijgen. 
Andrew Garfield als Eduardo Severin 
Justin Timberlake als Sean Parker. 

 
 

Erica vindt Mark een klootzak. 

 
 

 
Trailer
De regisseur, David Fincher; bekend onder andere van The Se7en, The Fight Club, Alien.
 De film kreeg drie Oscars: voor beste scenario, beste muziek en beste montage.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten