maandag 23 juni 2014

The Secret in their Eyes (El Secreto de sus Ojos), Juan José Campanella, 2009.


Hoes
Spannende en intelligente film van Campanella, een Argentijn. De plot is goed, de uitwerking  een gebeuren afwisselend in het heden en in het verleden. Dat gaat heel natuurlijk, doordat de hoofdpersoon, de jurist Benjamin Espósito, een boek wil schrijven over iets belangrijks uit het verleden. Hij wil graag dat zijn tegenspeelster, Irene Mendez-Hastings, het van hem leest. Ze zijn al een leven verliefd op elkaar, zonder het elkaar te bekennen.
Al die jaren verliefd op elkaar, zonder het elkaar te bekennen.
Zijn onderwerp is de verkrachting en de moord van een jonge vrouw, Liliane Morales, jaren geleden. De twee juristen zijn betrokken bij de oplossing van die misdaad.
De jonge Espóstio.
De oudere Espósito
Aanvankelijk worden er twee onschuldigen veroordeeld, hetgeen Benjamin gauw genoeg doorheeft. Maar de zaak wordt tegen verwachting en tegen elk rechtsgevoel in al gauw gesloten. Benjamin gaat alleen op zoek, en vindt de dader. Hij concentreert zich op de foto's die de echtgenoot van de vermoorde vrouw heeft. Hij ziet daar aan de ogen van een klasgenoot dat die iets verdachts met Liliane Colote heeft. Zijn collega en meerdere (rechter) Irene Hastings gelooft dit niet. Maar Ricardo Morales is er net zo van overtuigd en staat wekenlang op het station om Isidoro Gomez te vinden.
Isidoro Gomez, de dader.
Gomez wordt gearresteerd na een achtervolging door Esposito en zijn kompaan de dronkelap Pablo Sandeval. Heel indrukwekkend is nu, hoe Gomez zichzelf blootgeeft nadat hij door Irene geprikkeld wordt om uit te komen voor zijn zogenaamde mannelijkheid.
Pablo komt op verschrikkelijke wijze om het leven.
Helaas wordt hij al weer heel snel vrijgelaten door een nog hogere rechter: we leven in de tijd van de rechteloosheid in Argentinië. De verkrachter en moordenaar weet de twee juristen zelfs te intimideren met een pistool.
Straffeloosheid en intimidatie, beschermd door het hoogste gezag.
Ricardo Morales intussen is hoogst onvoldaan, omdat zijn passie zijn vrouw was. Espósito had hem beloofd dat de dader levenslang zou krijgen.
Espósito is onder de indruk van de liefde van Morales voor zijn vrouw.
Uit de clue blijkt ten slotte, dat hij die ook gekregen heeft, zij het heel anders dan wij het ons voor zouden kunnen stellen.
Ook sluiten Espósito en Irene elkaar eindelijk in de armen. Zodat er hier sprake is van heel veel geheimen in de ogen van mensen: die van de dader, die van de echtgenoot van de vermoorde jonge vrouw, en die van Benjamin en Irene.
Heel mooie film, kreeg een Oscar voor beste buitenlandse film.
Besluit: Ik vrees wordt door toevoeging van één letter te amo.
Voor nog wat meer achtergrond zie deze Recensie in the Guardian .
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten