zondag 15 juni 2014

SHAME, Steve McQueen, 2011.

Hoes: de getroubleerde man alleen 
Hoes 2: de getroubleerde broer en zus allebei
Derde film die ik van Steve McQueen zag, Hunger en Twelve years a slave gingen deze voor.
Het thema is dit keer 'seksverslaving', en McQueen heeft daarvoor eerst de nodige research verricht. Michael Fassbender vertolkt de hoofdrol Brandon, een New Yorkse zakenman.
Openingsscene
Hij woont in een prachtig appartement in Manhattan, en heeft zijn leven leuk op orde. Al heeft hij dan wel erg veel behoefte aan sex, en bevredigt hij die door het oppikken van allerlei vrouwen in bars, met internet-porno en zich veelvuldig aftrekken. Zijn geordende leventje wordt overhoop gegooid als zijn zus Sissy bij hem in komt wonen.
Zus vraagt om hulp, komt inwonen
Zij zit aan de grond, klampt zich aan haar broer vast. Hij kan niet met deze inbreuk op zijn leven overweg. Zij doet een zelfmoordpoging, hij is daardoor natuurlijk verschrikkelijk uit het lood geslagen. Maar het is de vraag of het hen beiden echt veranderd heeft, beiden zijn door het verleden beschadigde mensen.
De film heeft prachtige scenes, voor mij bijvoorbeeld het lied dat Sissy zingt: 'New York'.
'New York' op een bijzondere manier vertolkt
Ze vertolkt dit op een heel bijzondere, trage manier. Ze richt zich met haar lied tot haar eigen broer, we zien dat deze 'emotieloze' kanjer tot tranen toe geroerd is. Echt heel mooi.
Carey Mulligan als Sissy
Zo is ook de scene prachtig dat Brandon in de metro oogcontact maakt met een mooie jonge vrouw, die later in de menigte oplost. De Volkskrantrecensie noemt nog de scene dat Brandon gaat hardlopen in het nachtelijk New York. Deze manier van filmen, met extreem lange aandacht voor het moment zelf is een handelsmerk van McQueen, aldus de Volkskrant.
Brandon in New York
Wat mijzelf betreft: ik wist niet zo veel van de stoornis seksverslaving af. Het is een echte neurose, ik geloof gerust dat mensen lijden die hiermee behept zijn. Ik blijf het in elk geval ongemakkelijk vinden om hiernaar te kijken. Maar dat is denk ik ook wel de bedoeling.

De trailer.
Regisseur en hoofdrolspeler
Ik wijs hier tenslotte op de bijzondere verhouding tussen McQueen en Fassbender: Fassbender speelde de hoofdrol in Hunger, hongerde zich voor die rol uit. In deze film Shame heeft hij de hoofdrol, en ook in Twelve Years a slave speelt hij een prominente rol, namelijk als de onsympathieke plantage- en slavenhouder Epps.
Links Fassbender in Twelve Years a slave
De uitgehongerde IRA-strijder in Hunger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten